VEGETARISCHE recepten

De recepten worden hier aangedragen als basis en opstapje naar eigen kookideeën. Ze zijn makkelijk te maken en niet te strak conform het SIS-voedingspatroon. Precies zoals we het bedoelen: het moet ook leuk blijven. Dus ook niet- patiënten en ‘strakke’ sporters mogen gezellig aanschuiven en genieten van deze heerlijke en goedkope gerechten. Gewoon aan de gang er mee en lekker uitproberen!

Eet smakelijk en veel plezier.

Binnenkort bij ons te bestellen: een boekje vol met heerlijke, gezonde en vegetarische recepten.

Bami met tofu

Ingrediënten:
1 blok tofu, 2 teentjes knoflook, snufje zout, 100 gram champignons, 50 gram taugé, 100 gram groene kool, 100 gram prei, 1 bosje selderij, 5 kleine uitjes, stukje verse gemberwortel, zonnebloemolie, 200 gram mie, zout, tamari, 1 citroen.

Bereidingswijze:
Snijd de tofu in dobbelsteentjes en pers de knoflookteentjes erboven uit. Bestrooi ze eventueel met een beetje zout; laat het intrekken in de tijd dat de groente wordt voorbereid. Snijd de champignons in vieren, was de taugé en verwijder de groene dopjes. Snipper de kool, snijd de prei in dunne ringetjes en snijd de selderij klein. Pel en snipper de uitjes. Schil het stukje gemberwortel en rasp het boven de groente die intussen in een grote kom met elkaar is vermengd. Verwarm de olie in een pan met dikke bodem of nog liever in een wadjang. Fruit de blokjes tofu samen met de kleingesneden groenten ongeveer 15 minuten. Zorg ervoor dat de groente nog knapperig is. Breng water met weinig zout aan de kook en leg de nestjes mie erin als het water aan de kook is gekomen. Laat ze niet langer dan 5 … 10 minuten in het kokende water. Stort de mie in een vergiet en spoel hem af met koud water tegen het kleven. Vermeng de mie met de groente-tofumassa en breng het geheel op smaak met een scheutje tamari. Bak de bami nog enkele minuten in de wadjang. Serveer de citroen er in partjes gesneden apart bij.

 

 

Rode linzensoep met ananas

Ingrediënten:
150 gram rode linzen, 1 liter water, 2 theelepels plantaardige bouillonkorrels, mespunt bonenkruid, mespunt koriander, 1 laurierblad, 2 uien, 2 teentjes knoflook, 2 eetlepels zonnebloemolie, 2 schijven verse ananas.

Bereidingswijze:
Rode linzen hoeven niet te worden geweekt. Was de linzen zorgvuldig in een zeef. Zet ze op met 1 liter water, de bouillonkorrels, het bonenkruid, de koriander en het laurierblad. Pel intussen de ui en de teentjes knoflook, snipper beide fijn en fruit ze lichtbruin en glazig in de olie. Als de linzen na 45-50 minuten gaar zijn, kunnen de ui en knoflook worden toegevoegd. Schil nu de ananasschijven, haal ook de ingroeisels weg en boor het hart eruit met een appelboortje. Snijd het vruchtvlees in kleine stukjes en voeg ze toe aan de zacht kokende soep zodat ze kunnen meeverwarmen.


Bruine rijst met kokos en gebakken vruchten

Ingrediënten:
200 gram bruine rijst, 1 theelepel gomasio, 2 uien, zonnebloemolie, 100 gram kokos, 1 appel, citroensap, 2 schijven verse ananas, 2 plakken stevige meloen, een paar eetlepels griesmeel, kaneel, zonnebloemolie.

Bereidingswijze:
Kook de rijst op de gebruikelijke manier gaar in tweemaal zoveel water. Roer de gomasio door de gare rijst. Pel en snipper de uien terwijl de rijst kookt en fruit ze bruin en glazig in de olie. Rooster het kokos in een droge koekenpan op laag vuur tot het lichtbruin kleurt. Schep de gefruite uien en het geroosterde kokos door de rijst. Schil en boor de appel en verdeel hem in plakken. Bedruppel ze direct met citroensap tegen bruin verkleuren. Schil de schijven verse ananas, boor het hart eruit en haal ook de ingroeisels weg. Schil tenslotte de meloen en verwijder de pitjes. Schud wat griesmeel op een bord, strooi er wat kaneel over en vermeng beide. Wentel de in plakken gesneden vruchten erdoor en schud het overtollige eraf. Verwarm de olie in een koekenpan en bak hierin de vruchten snel aan beide kanten bruin. Serveer de sojaboontjes samen met de rijst en de gebakken vruchten.

Salade van aardbeien met basilicum en balsamicoazijn

Aardbeien zijn rijk aan vitamine C en, heerlijke bijkomstigheid, ze leveren slechts 23 (kilo)calorieën per 100 gram

Benodigdheden (voor 4 personen):
500g rijpe aardbeien, gewassen en van hun kroontjes ontdaan, 2 el kleine basilicumblaadjes, 1-2tl balsamicoazijn

Bereidingswijze:
Halveer de aardbeien en snijd de grote exemplaren in vieren. Sprenkel de azijn over de aardbeien en strooi de basilicum erover.


Gerst met kastanjes en gemengde groente

Ingrediënten:
150 gram gepelde tamme kastanjes, 150 gram gerst, 50 gram linzen, 1 ui, 250 gram champignons, 200 gram prei, 1 winterpeen, 150 gram koolraap, zonnebloemolie, 1 theelepel venkelzaad, 1 theelepel kummel.

Bereidingswijze:
Kook de kastanjes, de gerst en de linzen samen in ongeveer 45 minuten in een pan gaar. Maak in die tijd de groenten schoon. Pel en snipper de ui. Snijd de champignons in vieren en de prei in ringetjes. Verdeel de winterpeen en de koolraap in luciferdunne reepjes. Verwarm de olie in een pan met dikke bodem of in een wadjang en bak de groente samen met de kruiden ongeveer 15 minuten op een middelmatig hoge vlam. Zorg ervoor dat de groente nog knapperig is. Meng er nu de kastanjes, de gerst en de linzen door en proef de schotel op smaak af.

 

Soep met waterkers

Een recept voor een waterig voorjaarsgerecht... en nu maar hopen dat het echte voorjaar niet in het water valt! Dit is een lunchgerecht voor vier personen.

Benodigdheden
2 kruimige aardappelen, geschild en in blokjes gesneden, 40 gram bak- en braadproduct, 2 bosjes waterkers, 2 kruiden- of groentebouillontabletten, 1 teentje knoflook, fijngehakt, 1 liter water, 150 ml sojaroom of soja cuisine, verse bieslook, versgemalen peper, eventueel zout

Bereidingswijze
Smelt het bak- en braadproduct en bak de aardappelblokjes en de knoflook zachtjes een paar minuutjes. Voeg 1 liter water toe, plus de bouillontabletten en breng het geheel aan de kook, onder goed roeren. Temper de hittebron tot laag en laat tien minuten zachtjes koken. Was de waterkers, verwijder de dikste stelen en hak de rest grof. Voeg toe aan de soep en laat die nog een paar minuten koken. Pureer de soep met een staafmixer, roer er de soja cuisine door en maak op smaak af met peper en eventueel zout. Serveer direct. Lekker met een sneetje donker roggebrood of meergranen-stokbrood.

Goulash

Ingrediënten:
100 gram sojabrokjes, 1 eetlepel tomatenketchup, 2 grote uien, 2 teentjes knoflook, 2 rode paprika's, 2 aardappelen, 1 groentebouillontablet of 1 theelepel plantaardige bouillonkorrels, 5 eetlepels zonnebloemolie, 1 eetlepel volkorenmeel, 1 theelepel karwijzaad, 2 eetlepels paprikapoeder pikant, 1 eetlepel tomatenpuree.

Bereidingswijze:
Week de sojabrokjes circa 10 minuten in 2 dl heet water en de tomatenketchup (u kunt er ook 2 dl plantaardige tomatenbouillon van een blokje voor gebruiken). Snipper intussen de gepelde uien en de gepelde knoflookteentjes zeer fijn. Snijd de gewassen paprika's in reepjes en verwijder daarbij de zaadlijsten en zaden. Schil de aardappelen en was ze. Los het bouillontablet op in 2 dl heet water. Verhit de olie in een grote braadpan en fruit de uisnippers glazig. Voeg de geweekte sojabrokjes toe en bak ze onder omscheppen tot ze wat kleur hebben gekregen. Strooi er, als het vocht is verdampt, het volkorenmeel over en laat het onder goed roeren wat beige kleuren. Neem de pan een paar minuten van het vuur en blijf doorroeren, de panbodem warmt namelijk door. Zet de pan weer op het vuur en voeg in twee keer de bouillon toe; blijf roeren tot een gebonden saus is ontstaan. Breng de saus op smaak met karwijzaad, paprikapoeder en tomatenpuree. Doe er dan nog de knoflook, de paprika en de in blokjes gesneden aardappelen bij. Laat de goulash op heel zacht vuur circa 1 uur zachtjes doorkoken, desnoods op een sudderplaatje. Roer het geheel tussentijds een paar keer door en voeg nog wat water toe als het te hard gaat.

Spaghetti met spirulina

Wij hebben onlangs iets nieuws ontdekt in de natuurvoedingswinkel: van het merk Castagno, Spelt volkoren spaghetti met spirulina (een algje, heel gezond). Het ziet er zwart uit. De tekst op de verpakking garandeert dat het product afkomstig is van gecontroleerde biologische landbouw. We hebben het geprobeerd, zie onderstaand recept, en het is werkelijk heerlijk. Als je het gekookt hebt, ziet het er donkergroen-grijsachtig uit. En je proeft tenminste spaghetti, in plaats van "iets kleffigs tussen je groenten". Een aanrader!

Benodigdheden (voor vier personen)
Volkoren spelt spaghetti spirulina (bijv. Castagno Bruno, geïmporteerd door De Nieuwe Band) (Reken per persoon ca. 75 gram ongekookte spaghetti, maar zelf kook ik altijd het hele pak en extra roerbakgroenten, de hoeveelheden zoals hieronder vermeld en dan vries ik wat porties in), 2 eetlepels olijfolie mild, 1 zak (400 gr) champignon-roerbakgroenten (koelvak, supermarkt), 1 zak (400 gr) Italiaanse roerbakgroenten, tomatenketchup (zonder toegevoegde suikers, bijvoorbeeld van De Rit; er is een gewone versie en een "hot" versie), 1 zakje geraspte vegetarische kaas, Italiaanse kruiden, gedroogd of vers, maar in ieder geval verse basilicumblaadjes, peper uit de molen, eventueel een snufje cayennepeper (pas op, zeer pittig!), optioneel: een blikje tonijn op waterbasis, uitgelekt.

Bereidingswijze
Bereid de spaghetti volgens de instructies op de verpakking. Verhit 1 eetlepel olijfolie in een wok en roerbak de champignon-mix, ca. 2 minuten. Doe de groenten dan over in een schaal. Verhit dan de tweede lepel olijfolie in de wok en roerbak de Italiaanse roerbakgroenten. Doe deze groentenmix ook in een schaal en voeg kruiden en peper naar smaak toe aan beide schalen. Bij ons thuis doen we het zo: iedereen pakt naar believen spaghetti en beide groentenmixen, geraspte kaas en tomatenketchup. De visliefhebbers voegen wat tonijn toe. Bord in de magnetron en eten maar!


 

Groentebouillon (voor circa 1 liter bouillon)

Ingrediënten:
1 ui, 2 worteltjes, 1 kleine prei, stuk knolselderij, 1 tomaat, 1 groene paprika, 3 koolbladeren, 1 bosje peterselie, 1 eetlepel olie, mespunt tijm, 6 geplette peperkorrels (wit), 3 geplette jeneverbessen, 1 laurierblad, zout.

Bereidingswijze:
Breng het water met de bouillonblokjes aan de kook. Doe er, zodra het kookt, de stukjes aardappel in en laat die 10 minuten koken (giet ze niet af). Halveer de paprika's, verwijder de zaadlijsten en snijd de paprikahelften in dunne reepjes. Fruit de paprika en de in ringen gesneden ui 10 minuten in 25 gram boter. Voeg de tomatenpuree en wat bouillon toe en laat dit mengsel nog 5-10 minuten sudderen. Bewaar dit mengsel voor later. Fruit de gesnipperde uien 5 minuten in 25 gram boter en voeg het paprikapoeder, de cayennepeper, het zout, de knoflook en het karwijzaad toe. Giet er zoveel bouillon bij dat alles ruim onder staat. Laat de massa op een zacht vuur ongeveer 10 minuten zachtjes stoven onder af en toe roeren, om aanbranden te voorkomen. Giet er eventueel nog wat bouillon bij, als er teveel van is verdampt. Doe alles bij elkaar in de bouillon en voeg eventueel water toe tot de groenten ruim onder staan. Laat de soep, onder af en toe roeren, nog ongeveer 10 minuten doorkoken.

Stoofpot van witte bonen, appels en aardappelen

Ingrediënten:
200 gram witte bonen, 1 kilogram aardappelen, 1 kilogram zure appels, 4 deciliter water, 40 gram plantaardige boter, snufje tijm, snuifje zout.

Bereidingswijze:
Week de witte bonen een nacht tevoren. Ververs het weekwater en kook de bonen hierin gaar. Schil de aardappelen, snijd ze in schijfjes en zet ze op met 4 dl water, de boter en een snufje tijm. Schil intussen de appels, verdeel ze in partjes en doe ze het laatste kwartier bij de aardappelen zodat ze tegelijkertijd gaar zijn. Schep de gare witte bonen bij de appels en de aardappelen en laat ze mee warmen. Giet het overtollig vocht af en bewaar het voor soep of saus. Breng de stoofpot eventueel nog op smaak met een snufje zout.

Havermoutontbijt

Ken je dit gevoel? Je hebt flink veel brood gegeten als ontbijt, maar na een uur heb je alweer honger. Dit ontbijt-recept is de oplossing! Dit ontbijt is de ideale combinatie van langzame koolhydraten, vezels en eiwitten.

Persoonlijk houd ik niet van rare eenheden zoals "een kopje", "een theelepel", daarom raad ik je aan om voor dit recept een keukenweegschaaltje te gebruiken en heb ik de hoeveelheden in grammen gegeven.

Benodigdheden
100 gram Havermout, 300 ml sojamelk, Eventueel: 25 gram wei-eiwit (als je regelmatig aan krachtsport doet)

Bereiding
Mix 300 ml sojamelk met 100 gram havermout in een schaaltje. Doe het schaaltje ongeveer 3 tot 4 minuten in de magnetron (650 W) tot je bubbeltjes ziet komen in het schaaltje. Roer het even door en laat het schaaltje daarna nog 5 minuutjes afkoelen en eten maar!

Opmerkingen
Let er op dat je ongesuikerde havermout koopt. Natuurlijke havermout heeft ongeveer 1 gram rietsuiker per 100 gram. Een goede havermout is in vrijwel iedere supermarkt kopen. Je kunt met dit ontbijt zelf variaties aanbrengen door er bijv. stukjes fruit of rozijnen in te doen. Dit ontbijt heeft een lage Gi-waarde, wat betekent dat het langzaam verteert in je lichaam en je dus een lange tijd van energie voorziet. Daarom is het ideaal als je wilt afvallen omdat je de rest van de ochtend geen zin meer in snoep, koekjes etc. hebt. Maar het is ook ideaal als je krachtsporter bent; doordat je wei-eiwit toevoegt, krijg je bij dit ontbijt ongeveer 48 gram eiwitten binnen. Het ontbijt is rijk aan calcium, fosfor, vitamine B1 en magnesium. Het bevat verder weinig verzadigd vet.

Voedingswaarde per portie
Energie: 2371 kJ, 567 kcal, Eiwit: 48 gram, Koolhydraten: 73 gram, Vet: 9 gram (waarvan 1.5 verzadigd), Vezels: 9 gram. Deze voedingswaarden zijn gebaseerd op sojamelk, havermout en wei-eiwit concentraat.

Vegetarische goulashsoep (voor 4 personen)

Ingrediënten:
50 gram plantaardige boter, 4 paprika's, 1 in ringen gesneden ui, 3 gesnipperde uien, 750 gram aardappelen in blokjes, 1 liter water, 2-3 groentebouillonblokjes, 1 eetlepel paprikapoeder, 1 theelepel cayennepeper, 1 eetlepel zout, 70 gram tomatenpuree, 1 theelepel karwijzaad, 1 gesnipperde teen knoflook of 2 theelepels knoflookpoeder

Bereidingswijze:
Breng het water met de bouillonblokjes aan de kook. Doe er, zodra het kookt, de stukjes aardappel in en laat die 10 minuten koken (giet ze niet af). Halveer de paprika's, verwijder de zaadlijsten en snijd de paprikahelften in dunne reepjes. Fruit de paprika en de in ringen gesneden ui 10 minuten in 25 gram boter. Voeg de tomatenpuree en wat bouillon toe en laat dit mengsel nog 5-10 minuten sudderen. Bewaar dit mengsel voor later. Fruit de gesnipperde uien 5 minuten in 25 gram boter en voeg het paprikapoeder, de cayennepeper, het zout, de knoflook en het karwijzaad toe. Giet er zoveel bouillon bij dat alles ruim onder staat. Laat de massa op een zacht vuur ongeveer 10 minuten zachtjes stoven onder af en toe roeren, om aanbranden te voorkomen. Giet er eventueel nog wat bouillon bij, als er teveel van is verdampt. Doe alles bij elkaar in de bouillon en voeg eventueel water toe tot de groenten ruim onder staan. Laat de soep, onder af en toe roeren, nog ongeveer 10 minuten doorkoken.


Kardoen

Kardoen? Ik had er nog nooit van gehoord. Wat kun je daar mee doen? Kardoen lijkt uiterlijk op een struik bleekselderij, maar de stengels zijn breder en hebben meer ribbels en bovendien zijn ze stekelig aan de buitenkant.

De smaak houdt het midden tussen die van bleekselderij, asperge en artisjok. In de landen om de Middellandse Zee is kardoen een populaire groente, vooral in combinatie met tijm, kappertjes, ansjovis, knoflook, kappertjes, sardines, of gesmoord in tomatensaus. In Marokkaanse gerechten wordt het ook veel verwerkt, bijv. in couscous. Het zal niet meevallen om deze groente in ons land te vinden, maar bij Turkse en Marokkaanse winkels zal dit zeker lukken. Let er bij het kopen op, dat de stengels er fris, knapperig, sappig en stevig uitzien.

De harde vezels en stekels aan de stengels kun je eenvoudig met een dunschiller verwijderen. Snijd ze in stukken en leg ze in water met citroensap om bruin worden te voorkomen. Zet ze op met water en kook ze gaar in ca. tien minuten.

Andere groenten: Asperges, Palm hart, Bleekselderij, Artisjokken

"Fast" food.... maar dan gezond en puur

Wie heeft er met dit weer zin om lang in de keuken te staan? Wij niet! Daarom twee heerlijke recepten voor zomermaaltjes, zo klaar en boordevol gezonde ingrediënten!


Vegetarische soep

Ingrediënten:
250 gram tofu; uitgelekt in blokjes, 250 gram broccoli in roosjes, 200 gram chinese kool in reepjes van 2 cm, 2 kleine courgettes in plakjes van 1 cm, 1 middelgrote rode paprika in dunne reepjes, 100 gram peultjes; schoongemaakt, 2 eetlepels maïsolie, 1 liter groentebouillon, 2 eetlepels sojasaus, 3 eetlepels hoisinsaus, 2 eetlepels gefermenteerde zwarte bonenpasta; (black bean sauce), 2 eetlepels verse koriander; fijngehakt, 1 eetlepel verse gemberwortel; geraspt.

Bereidingswijze:
Verhit de olie in een grote (minstens 3 liter) gietijzeren pan boven een middelwarme vlam. Voeg de tofu blokjes toe en bak ze aan alle kanten goudbruin. Mix de sojasaus met de hoisinsaus en de zwarte bonenpasta. Voeg het toe aan de tofu en schep het geheel voorzichtig om. Voeg de bouillon toe en breng het aan de kook. Voeg als het kookt de broccoli toe. Voeg na 2 minuten de paprika en de courgette toe. Voeg na nog 2 minuten de Chinese kool en de peultjes toe. Draai het vuur uit. Voeg na 2 minuten de koriander en de gember toe.

Pastasalade met asperges

Heerlijk, zo'n maaltijdsalade met het huidige tropische weer; lekker genieten op terras of balkon!

Benodigdheden (voor 2 personen):
100 gram volkoren-penne of spinazie-tagliatelle, 250 gram witte asperges, 1 zak gemengde slablaadjes, 1 courgette, in reepjes gesneden (ca. 5 cm), 1 stronk andijvie, schoongemaakt, gewassen en in reepjes gesneden, 1 eetlepel gehakte marjolein, 1 eetlepel gehakte peterselie, een halve citroen, geschild en in partjes gesneden (NB: de andere helft van de citroen heb je nodig voor de dressing!)

voor de dressing:
sap van een halve citroen, 2 eetlepels olijfolie, 1 grote theelepel geraspte citroenschil

Bereidingswijze:
Kook de pasta gaar volgens de instructies op de verpakking. Spoel ze af met koud water in een zeef of vergiet, laat uitlekken en verder afkoelen. Schil de asperges: begin net voorbij het kopje en werk naar het uiteinde toe. Schil ze 1 keer helemaal in de rondte. Snijd de houtachtige eindjes eraf, ca. 2 cm. Snijd de asperges dan in stukjes van ca. 2,5 cm en kook ze gaar, samen met de courgettereepjes. Laat uitlekken en afkoelen.
Meng dan in een schaal de pasta met de asperge- en courgettestukjes en roer er de kruiden en citroenstukjes door. Klop vervolgens de dressing van de olijfolie, het citroensap en de citroenrasp en serveer deze apart bij het gerecht.
Leg nu op 2 borden of op een platte schaal de andijvie- en slablaadjes en schik daarop de asperge-pastasalade. Een vetarm gerecht!

Voorjaarssalade met asperges

Een heerlijk gerecht bijzondere ingrediënten en bovendien zeer gezond: de Chinese wortelgroente daikon helpt bij verstopping van je darmen. Asperges zijn heerlijk vocht afdrijvend, dus een prima combinatie. Daikon of mooli zul je niet in iedere supermarkt vinden; kijk bij de natuurvoedingswinkel of bij Chinese winkels of beter gespecialiseerde groentezaken.

Ingrediënten (hoofd- of lunchgerecht, 4 personen):
100 gram mangetout, 250 gram witte asperges, geschild (2 cm van houtige onderkant afsnijden) en in stukjes gesneden (ca. 2,5 cm), 1 wortel, schoongemaakt en in dunne reepjes gesneden ("julienne"), een kwart daikon of mooli (Chinese wortelgroente), geschild en in grove juliennerepen gesneden, 1 bosje radijs, schoongemaakt en in vieren gesneden, 75 gram pompoenpitten, 10 gram gepelde hennepzaadjes

Voor de dressing:
1 grote theelepel umeboshi pasta (gelei van de Japanse bospruim, te koop in de natuurvoedingswinkel), 2 theelepels rijstemout (natuurvoedingswinkel), 2 theelepels extra vierge olijfolie

Bereidingswijze:
Breng een grote pan water aan de kook en blancheer hierin de groenten een voor een; begin met de mangetout en de asperges, die allebei 203 minuten moeten koken, voeg dan de wortel toe en kook alles 3-4 minuten en voeg tenslotte nog de daikon of mooli toe en kook het geheel dan nog 4-5 minuten. Haal de groenten met een schuimspaan uit het water en spoel ze af onder de koude kraan. Laat goed uitlekken.
Meng de ingrediënten voor de dressing met 1 eetlepel water en klop goed door tot het een egale massa is. Meng de groentes in een grote slaschaal of -kom met de partjes radijs. Strooi de pompoenpitten en hennepzaadjes er overheen of serveer apart, evenals de dressing.

Rijstnoedels met vlees vervangend filet en lente-ui

Vandaag weer een recept voor een heerlijk 's zomers gerecht. De gember en de rode peper in dit gerecht zorgen voor een goede spijsvertering en stimuleren de hersenen; precies wat we nodig hebben in deze warme tijden!

Ingrediënten:
ca. 150 gram brede rijstnoedels, 3-4 el olie, 2-3 el groene Thaise currypasta, 400 g vlees vervangend filet, in reepjes, 2 tl tamarindepasta, 2 el vissaus (nam pla), 2 el donkere sojasaus, 1 tl vloeibare honing, 3 sjalotjes, in dunne ringen, 50 g gemberwortel, geschild en in heel dunne reepjes gesneden, peper, 4 lente-uitjes, in schuine ringen gesneden, (Thaise) basilicumblaadjes, 2 rode chilipepers, zaadjes verwijderd en in schuine ringen gesneden, 50 g ongezouten grof gehakte pinda's,

Bereidingswijze:
Week of kook de rijstnoedels gaar in heet water volgens gebruiksaanwijzing. Laat ze goed uitlekken. Verhit de olie en bak hierin de currypasta circa 5 min. Bak het vlees vervangend filet ca. 2 min. mee. Voeg sojasaus, vissaus, gemberwortel, honing, sjalotjes en tamarindepasta toe en laat dit mengsel op zacht vuur ca. 5 min. sudderen. Roer de noedels erdoor en breng op smaak met zout en peper. Garneer met peper, lente-ui, basilicum en pinda's.

Witte bonen in kerriesaus

Ingrediënten:
200 gram witte bonen, bonenkruid.

Voor de saus:
20 gram boter, 1 eetlepel kerrie, 1 ui, 20 gram volkorenmeel of ongebleekte bloem, 2 deciliter melk, 1 theelepel plantaardige bouillonkorrels.

Bereidingswijze:
Week de witte bonen een nacht tevoren. Ververs het weekwater en kook ze samen met wat bonenkruid gaar. Bereid intussen de kerriesaus. Smelt hiervoor de boter en voeg de kerrie toe. Pel en snipper de ui en laat de uisnippers meefruiten tot ze glazig zien. Roer er dan het meel door en laat dit een paar minuten onder voortdurend roeren op laag vuur mee warmen. Voeg vervolgens in twee keer goed roerend de melk toe en blijf roeren tot een dikgebonden saus is ontstaan. Breng de saus als ze aan de kook is op smaak met de bouillonkorrels. Schenk een deel ervan over de witte bonen en geef de rest er apart bij.


 

Rijstsalade met avocado en vegetarische rookworstjes

Dit gerecht geeft energie door de rijst en vitamine E uit de avocado. Bovendien hebben de vetzuren in de zalm een gunstige werking op hart en bloedvaten.

Ingrediënten (voor 4 personen):
300 g pandanrijst, 2 rijpe avocado's, 250-300 vegetarische rookworstjes (in lange dunne repen gesneden), versgemalen zwarte peper, 1-1,5 el (rijst)azijn, 4 el olijfolie, 1-2 tl geraspte sinaasappelschil, 1-2tl geraspte mierikswortel, 1-2 el grofgesneden bieslook, 2 el korianderblaadjes, 50 g kleine rucola-slablaadjes

Bereidingswijze:
Kook de rijst gaar volgens de instructies op het pak. Meng voor de dressing de olie, azijn, peper, sinaaspappelschil en mierikswortel goed door elkaar. Roer de helft van de dressing door de nog warme rijst en laat dit samen afkoelen. Snijd de avocado's in partjes en meng die met de rest van de dressing. Als de rijst helemaal is afgekoeld, meng die dan heel voorzichtig met de avocado (als je het te ruw doet dan verandert de avocado in mousse!), vegetarische strookjes rookworst, koriander, bieslook en rucola en bieslook.


Wortelsoep met kokosvlokken

Ingrediënten:
300 gram wortelen, 30 gram plantaardige boter, 1 ui, 1 liter groentebouillon of 1 liter water met een plantaardig soep of bouillontablet, wat verse citroenmelisse, 1 bekertje zure BIO-room, 4 theelepels gemalen kokos.

Bereidingswijze:
Maak de wortelen schoon en snijd ze in plakken. Smelt de boter in een pan met dikke bodem en leg de wortelen erin. Pel en snipper de ui en voeg de uisnippers bij de wortelen in de pan. Laat de groente circa 10 minuten aanfruiten en giet er dan de bouillon bij. Laat nog eens 10 minuten doorkoken en schep dan de gare groente uit de pan. Pureer ze in een elektrische mengbeker met wat bouillon of draai de groente door een roerzeef. Doe de groentepuree terug bij de vloeistof in de pan, voeg er wat fijngehakte citroenmelisse bij en draai het vuur uit. Serveer de soep in kommen met een bergje zure room waarop wat gemalen kokos is gestrooid.