Groentebouillon (voor circa 1 liter bouillon)

Ingrediƫnten:
1 ui, 2 worteltjes, 1 kleine prei, stuk knolselderij, 1 tomaat, 1 groene paprika, 3 koolbladeren, 1 bosje peterselie, 1 eetlepel olie, mespunt tijm, 6 geplette peperkorrels (wit), 3 geplette jeneverbessen, 1 laurierblad, zout.

Bereidingswijze:
Breng het water met de bouillonblokjes aan de kook. Doe er, zodra het kookt, de stukjes aardappel in en laat die 10 minuten koken (giet ze niet af). Halveer de paprika's, verwijder de zaadlijsten en snijd de paprikahelften in dunne reepjes. Fruit de paprika en de in ringen gesneden ui 10 minuten in 25 gram boter. Voeg de tomatenpuree en wat bouillon toe en laat dit mengsel nog 5-10 minuten sudderen. Bewaar dit mengsel voor later. Fruit de gesnipperde uien 5 minuten in 25 gram boter en voeg het paprikapoeder, de cayennepeper, het zout, de knoflook en het karwijzaad toe. Giet er zoveel bouillon bij dat alles ruim onder staat. Laat de massa op een zacht vuur ongeveer 10 minuten zachtjes stoven onder af en toe roeren, om aanbranden te voorkomen. Giet er eventueel nog wat bouillon bij, als er teveel van is verdampt. Doe alles bij elkaar in de bouillon en voeg eventueel water toe tot de groenten ruim onder staan. Laat de soep, onder af en toe roeren, nog ongeveer 10 minuten doorkoken.