Havermoutontbijt

Ken je dit gevoel? Je hebt flink veel brood gegeten als ontbijt, maar na een uur heb je alweer honger. Dit ontbijt-recept is de oplossing! Dit ontbijt is de ideale combinatie van langzame koolhydraten, vezels en eiwitten.

Persoonlijk houd ik niet van rare eenheden zoals "een kopje", "een theelepel", daarom raad ik je aan om voor dit recept een keukenweegschaaltje te gebruiken en heb ik de hoeveelheden in grammen gegeven.

Benodigdheden
100 gram Havermout, 300 ml sojamelk, Eventueel: 25 gram wei-eiwit (als je regelmatig aan krachtsport doet)

Bereiding
Mix 300 ml sojamelk met 100 gram havermout in een schaaltje. Doe het schaaltje ongeveer 3 tot 4 minuten in de magnetron (650 W) tot je bubbeltjes ziet komen in het schaaltje. Roer het even door en laat het schaaltje daarna nog 5 minuutjes afkoelen en eten maar!

Opmerkingen
Let er op dat je ongesuikerde havermout koopt. Natuurlijke havermout heeft ongeveer 1 gram rietsuiker per 100 gram. Een goede havermout is in vrijwel iedere supermarkt kopen. Je kunt met dit ontbijt zelf variaties aanbrengen door er bijv. stukjes fruit of rozijnen in te doen. Dit ontbijt heeft een lage Gi-waarde, wat betekent dat het langzaam verteert in je lichaam en je dus een lange tijd van energie voorziet. Daarom is het ideaal als je wilt afvallen omdat je de rest van de ochtend geen zin meer in snoep, koekjes etc. hebt. Maar het is ook ideaal als je krachtsporter bent; doordat je wei-eiwit toevoegt, krijg je bij dit ontbijt ongeveer 48 gram eiwitten binnen. Het ontbijt is rijk aan calcium, fosfor, vitamine B1 en magnesium. Het bevat verder weinig verzadigd vet.

Voedingswaarde per portie
Energie: 2371 kJ, 567 kcal, Eiwit: 48 gram, Koolhydraten: 73 gram, Vet: 9 gram (waarvan 1.5 verzadigd), Vezels: 9 gram. Deze voedingswaarden zijn gebaseerd op sojamelk, havermout en wei-eiwit concentraat.