Voorjaarssalade met asperges

Een heerlijk gerecht bijzondere ingrediënten en bovendien zeer gezond: de Chinese wortelgroente daikon helpt bij verstopping van je darmen. Asperges zijn heerlijk vocht afdrijvend, dus een prima combinatie. Daikon of mooli zul je niet in iedere supermarkt vinden; kijk bij de natuurvoedingswinkel of bij Chinese winkels of beter gespecialiseerde groentezaken.

Ingrediënten (hoofd- of lunchgerecht, 4 personen):
100 gram mangetout, 250 gram witte asperges, geschild (2 cm van houtige onderkant afsnijden) en in stukjes gesneden (ca. 2,5 cm), 1 wortel, schoongemaakt en in dunne reepjes gesneden ("julienne"), een kwart daikon of mooli (Chinese wortelgroente), geschild en in grove juliennerepen gesneden, 1 bosje radijs, schoongemaakt en in vieren gesneden, 75 gram pompoenpitten, 10 gram gepelde hennepzaadjes

Voor de dressing:
1 grote theelepel umeboshi pasta (gelei van de Japanse bospruim, te koop in de natuurvoedingswinkel), 2 theelepels rijstemout (natuurvoedingswinkel), 2 theelepels extra vierge olijfolie

Bereidingswijze:
Breng een grote pan water aan de kook en blancheer hierin de groenten een voor een; begin met de mangetout en de asperges, die allebei 203 minuten moeten koken, voeg dan de wortel toe en kook alles 3-4 minuten en voeg tenslotte nog de daikon of mooli toe en kook het geheel dan nog 4-5 minuten. Haal de groenten met een schuimspaan uit het water en spoel ze af onder de koude kraan. Laat goed uitlekken.
Meng de ingrediënten voor de dressing met 1 eetlepel water en klop goed door tot het een egale massa is. Meng de groentes in een grote slaschaal of -kom met de partjes radijs. Strooi de pompoenpitten en hennepzaadjes er overheen of serveer apart, evenals de dressing.