Kardoen

Kardoen? Ik had er nog nooit van gehoord. Wat kun je daar mee doen? Kardoen lijkt uiterlijk op een struik bleekselderij, maar de stengels zijn breder en hebben meer ribbels en bovendien zijn ze stekelig aan de buitenkant.

De smaak houdt het midden tussen die van bleekselderij, asperge en artisjok. In de landen om de Middellandse Zee is kardoen een populaire groente, vooral in combinatie met tijm, kappertjes, ansjovis, knoflook, kappertjes, sardines, of gesmoord in tomatensaus. In Marokkaanse gerechten wordt het ook veel verwerkt, bijv. in couscous. Het zal niet meevallen om deze groente in ons land te vinden, maar bij Turkse en Marokkaanse winkels zal dit zeker lukken. Let er bij het kopen op, dat de stengels er fris, knapperig, sappig en stevig uitzien.

De harde vezels en stekels aan de stengels kun je eenvoudig met een dunschiller verwijderen. Snijd ze in stukken en leg ze in water met citroensap om bruin worden te voorkomen. Zet ze op met water en kook ze gaar in ca. tien minuten.

Andere groenten: Asperges, Palm hart, Bleekselderij, Artisjokken

"Fast" food.... maar dan gezond en puur

Wie heeft er met dit weer zin om lang in de keuken te staan? Wij niet! Daarom twee heerlijke recepten voor zomermaaltjes, zo klaar en boordevol gezonde ingrediƫnten!